1. Ana Sayfa
  2. /
  3. Otizim Nedir

Otizim Asperger Sendromu Rett Sendromu Atipik Otizim Spektrum Bozukluğu ile ilgili bilgiler

Merkezimizde, tanı grubunda bulunan çocuklarımız için, MEB Yaygın Gelişimsel Bozukluklar Programı kullanılmaktadır.
Bu programımıza destek olarak çocuklarımızın yaşı, gelişimsel düzeyi, tanısı, gereksinimleri ve ailevi faktörler dikkate alınarak TEACCH, HANEN, ABA, YETİŞKİN ENGELLİLER PROGRAMI, ZİHİN KURAMI ÖĞRETİM PAKETİ, AKADEMİK BECERİLER PROGRAMI vb. programlardan destek alınarak bir eğitim programı oluşturulmaktadır.

Süreç :

Aile ile ilk görüşmede, çocuk hakkında detaylı bilgi edinilir.
(Tanısı, düzeyi, okula gidip gitmediği, ilaç kullanıp kullanmadığı, varsa takıntıları, ilgi alanları vb.). Sonrasında uzman eğitici gözetiminde gerekli değerlendirmeler çocuğun yaşına, düzeyine vb. göre yapılır (PEP-R, ZİHİN KURAMI ÖĞRETİM PAKETİ, AKADEMİK BECERİLER PROGRAMI vb.) Çocuğun duyusal ihtiyaçları, iletişim ve dil seviyesi, sosyal iletişim becerileri gibi alan değerlendirmeleri HANEN PROGRAMI kullanılarak yapıldıktan sonra bu programlara göre eğitim programı belirlenir.

Değerlendirme sonuçlarına göre hazırlanan eğitim programından okul ve aile ortamında işbirliği ile çalışılabilecek hedefler belirlenir ve gerekli çalışmalar yürütülür. Bu ortamlarda kullanılabilecek materyaller ve evde yapılabilecekler konusunda aileye ve öğretmenlere gerekli bilgiler verilir, gerektiğinde videolu anlatımlarla desteklenir.

 Eğitim programı üzerinde yapılan çalışmalar hakkında aileler ile belirli zaman aralıklarıyla toplantı yapılarak, gelişmeler ve değişen hedefler hakkında aile bilgilendirilir.

Yapılan grup çalışmalarında öğrenciler kendi akranları arasındaki iletişimleri, sosyal becerileri, grup kurallarına uyumu, grupta uyulması gereken davranışları kabullenmesi, oyun becerileri gibi özelliklerine ve yaşlarına göre gruplar oluşturulur.

Bu gruplarda çocukların iletişim ve sosyal becerileri ile ilgili hedefler esas alınır, çocuğun uyum ve gelişimine göre varsa gittiği anaokulu/okul ve öğretmeni bilgilendirilir.

Ana Sınıfı ve ilkokula giden çocuklarımızdan grup çalışmasına ve drama çalışmalarına katılabilecek düzeyde olan çocuklarımızla kalabalık gruplar oluşturularak iletişim becerileri, sosyal becerileri ve taklit becerileriyle ilgili çalışmalar yapılır.

Zihin kuramı ile ilgili canlandırmalar ve değerlendirmeler yapılır. Sonuçlara göre sosyal beceri alanlarında farklı hedefler seçilir.

İlkokula giden çocuklarımız için AKADEMİK BECERİLER PROGRAMI, ÖĞRENMEYE HAZIRLIK BECERİLERİ KONTROL LİSESİ ile gerekli değerlendirmeler yapılarak öğrencilerimize akademik hedefler seçilerek okul yaşamlarına destek olunur.

İlk okul, orta okul, lise veya üniversite düzeyine ulaşmış öğrencilerimizin akademik becerileri, sosyal becerileri ve zihin kuramı becerileri gerekli ölçekler ile değerlendirilir ve bu programlardan faydalanarak eğitim hedefleri oluşturulur.

Okullarında kaynaştırma eğitim programı dahilinde eğitim görmekte olan tüm çocuklarımızın, destek eğitim çalışmaları, okuldaki akademik performansları düzenli olarak eğitim koordinatörlerimiz tarafından takip edilir, gerekli görüşmeler okul ve aile ile işbirliği içerisinde yürütülür.

Çocuklarımızın ihtiyaçları doğrultusunda, yapılan değerlendirmeler sonucunda ihtiyacı olan çocuklarımız, spor, müzik, duyu bütünleme, resim, robotik kodlama gibi faaliyetlere yönlendirilir. 

Bu çalışmalar süresince eğitimleri veren eğitimciler ile iletişim ve bilgi alışverişi sağlanarak sürece devam edilir.

Otizm tanılı bireylerin yetişkinlik yaşamına geçişinde desteklenen kamusal alan becerileri, ev içi beceriler ve sorumluluklar, öz bakım becerileri, cinsel eğitim, uygun dokunuşlar ve istismara uğramaya karşı gerekli bilgilendirme ve eğitimleri içeren çalışmalarla desteklenir.

Düzenleyen
www.maviisikozelegitim.com
Yaman Selvi
Mavi Işık Özel Eğitim