1. Ana Sayfa
  2. /
  3. Zihinsel Yetersizlik

Zihinsel Yetersizlik 'teki Süreç ile ilgili bilgiler

Merkezimizde, tanı grubunda yer alan çocuklarımız için, MEB Zihin Engelliler Programı ile birlikte erken çocukluk dönemindeki çocuklar için PORTEGE eğitim programından yararlanılmaktadır.

Zihinsel kapasitenin düzeyi ve yaşı dikkate alınarak, gelişimsel düzey açısından da hazır olan çocuklarımız için, Akademik Beceriler Programı, Zihin Kuramı Öğretimi, Sosyal Beceriler Programı ve Yetişkin Engelliler Programı kullanılmaktadır.

Süreç :

Aile ile ilk görüşmede, çocuk hakkında detaylı bilgi edinilir.

(Tanısı, düzeyi, okula gidip gitmediği, ilaç kullanıp kullanmadığı, varsa takıntıları, ilgi alanları vb.) Sonrasında uzman eğitici gözetiminde gerekli değerlendirmeler çocuğun yaşına, düzeyine vb. göre yapılır Çocuğun duyusal ihtiyaçları, iletişim ve dil seviyesi, sosyal iletişim becerileri gibi alan değerlendirmeleri yapıldıktan sonra bu programlara göre eğitim programı belirlenir.

Erken çocukluk dönemindeki çocukların PORTEGE veya KÜÇÜK ADIMLAR programları ile gelişimsel değerlendirmeleri yapılır.

Değerlendirme sonuçlarına göre çocuklar öz bakım, motor, dil, sosyal, ve bilişsel alanlarından ihtiyaç duyulanlara göre hedefler seçilerek bir eğitim planı hazırlanır.

Programın ev ve okul ortamlarında birlikte yürütülmesi için aile ve gerekli öğretmenlere bilgiler verilerek eş zamanlı çalışılır.

Ev ortamında kullanılması gereken materyaller ve beceri öğretim yöntemleri konusunda gerekli öğretmenler ve aile ders izleme, çalışılan becerilerin videoları gibi yönlerle desteklenerek süpervizyon verilir.

Eğitim programındaki hedeflerin etkililiği ve çocukların gelişim düzeyleri altı aylık periyotlarla değerlendirilir ve toplantı yapılarak yeni hedefler ve gelişim süreci hakkında aile ve öğretmenlere bilgi verilir.

İlköğretimde kaynaştırma eğitimi alan çocuklarımız için, seçilen gelişimsel hedeflere ve değerlendirmelere ek olarak akademik destek programı uygulanır.

Bu program kapsamında kaynaştırma öğrencilerimizin sosyal becerileri, dikkat süresi, dikkati sürdürebilme, algı, kısa süreli bellek,  uzun süreli bellek, muhakeme vb. becerileri desteklenmektedir.

Bu süreçte okul ve öğretmenler ile işbirliği sağlanmaktadır.

Lise düzeyinde kaynaştırma eğitimi alan, meslek liselerine veya iş eğitim okuluna giden öğrencilerimizin değerlendirmeleri Sosyal Beceriler Programı, Yetişkin Engelliler Kontrol Formu listeleri kullanılarak yapılır.

Uygulamalı olan beceriler için ev ve okul ortamında da çalışılabilmesi için aile ile işbirliği yapılır, videolarla aileye süpervizörlük yapılır.

Düzenleyen
www.maviisikozelegitim.com
Yaman Selvi
Mavi Işık Özel Eğitim